Trądzik różowaty co jeść? Jeśli zadajemy sobie to pytanie, to wiedzmy, że czynniki zewnętrzne takie jak produkty żywnościowe też przyczyniają się do tego schorzenia. Dieta przy trądziku różowatym jest bardzo istotna, bowiem nieodpowiednie odżywianie się zaostrza objawy. Wpływa na szybki powrót do zdrowia, hamuje jej rozwój i stan zapalny oraz pomaga łagodzić przykre dolegliwości. Jest również pomocna w leczeniu farmakologicznym – doustnym i miejscowym, gdzie stosujemy wszelkiego rodzaju kremy i maści z antybiotykiem. Dieta powinna być opracowana przez specjalistę, w tym dermatologa lub dietetyka, który ustali nam jadłospis, zasady, które powinniśmy przestrzegać – co jeść przy trądziku różowatym, a czego unikać? Będzie ona dostosowana do indywidulanych potrzeb i pomocna w obserwowaniu, które produkty łagodzą objawy, a które je pogłębiają. Układ pokarmowy jest bardzo uwrażliwiony na składniki jakie dostarczamy wraz z pożywieniem, dlatego gdy zostanie podrażniony reaguje zmianami skórnymi, wszelkimi alergiami, wysypkami.
Witaminy podstawą diety przeciwtrądzikowej
Dieta przy trądziku różowatym powinna obfitować w witaminy i produkty o niskim indeksie glikemicznym. Do nich zaliczamy pełnoziarniste pieczywo i makarony, kasze – szczególnie polecana jest kasza jaglana za swoje właściwości alkaiczne oraz rośliny strączkowe. Dadzą uczucie sytości na wiele godzin. Powinniśmy spożywać produkty zawierające dużo witaminy A, PP, C i E oraz cynk, miedź i selen, które łagodzą objawy trądziku. Witaminy te znajdziemy w owocach i warzywach np. brokułach, dyni, marchewce, morelach, czerwonej papryce, pomidorach, czarnej porzeczce, owocach cytrusowych, cebuli, roślinach strączkowych – mają właściwości antyoksydacyjne. Przy tej dolegliwości jaką jest trądzik różowaty powinniśmy jeść pokarmy bogate również w kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 tzw. zdrowe tłuszcze, dostarczające nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, oleju lnianym oraz nasionach słonecznika i sezamu. Sprzyjają nawilżeniu skóry oraz właściwym jej natłuszczeniu, stanowiąc barierę ochronną.
Czego nie należy spożywać?
Do produktów zakazanych, znajdujących się na czarnej liście zaliczamy żywność wysoko przetworzoną, produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające spore ilości tłuszczów np. słodycze, chipsy, sosy, słone przekąski, słodzone napoje i soki, smalec, tłuste wędliny. Odradza się spożywania ostrych przypraw np. pieprz, ostra papryka, chili, kwaśnych produktów oraz produktów mlecznych. Pokarmy te nasilają zmiany i powodują zaostrzenie się rumienia pod wpływem nadmiernego rozszerzenia się naczyń krwionośnych. Trądzik różowaty co jeść? To jedna kwestia odnośnie diety. Nie powinniśmy zapominać także o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Co najmniej dwa litry niegazowanej wody w ciągu dnia. Możemy również spożywać płyny w postaci herbatek ziołowych, świeżo wyciśniętych soków wzbogaconych o witaminę C. Natomiast należy unikać mocnej kawy i herbaty, definitywnie zrezygnować ze spożycia alkoholu, który przyczynia się do nadmiernego rozszerzania naczyń krwionośnych, objawiającego się zaostrzeniem rumienia.
Zioła i suplementy skuteczne w leczeniu
W leczeniu trądziku różowatego możemy oprócz specjalnej diety wspomóc się ziołami. Zarówno w postaci naparów do picia lub zewnętrznie do przemywania skóry dotkniętej trądzikiem różowatym. Szczególnie polecane są napary z fiołka trójbarwnego, nagietka, rumianku i skrzypu polnego. Picie herbaty z bratka pozwoli na usunięcie toksyn z organizmu, bowiem ma działanie moczopędne jak również i chroni komórki przed stresem antyoksydacyjnym. Dobroczynnie wpłynie na łagodzenie stanów zapalnych. Okłady z nagietka łagodzą zaczerwienie skóry, delikatnie złuszczają naskórek, a także zmniejszają dyskomfort i przyśpieszają gojenie się ran. Skrzyp polny reguluje przemianę materii oraz ma zbawienny wpływ na trudno gojące się rany i owrzodzenia. Rumianek natomiast posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące. Świetnie odświeża cerę.
O tym co jeść w przypadku trądziku różowatego można by napisać całą książkę. W skrócie to dieta na trądzik różowaty powinna być zaopatrzona w produkty dostarczające kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, cynku oraz produkty bogate w selen.
Wiele ludzi myli trądzik z trądzikiem różowatym. Ten drugi diagnozuje się u osób w wieku dojrzałym. W internecie znajdziemy wiele opisów diet na trądzik różowaty. Ja uważam, że najważniejsza jest odpowiednia i kompleksowa pielęgnacja skóry dobrym i naturalnym kremem na trądzik różowaty. Jednym z nich, który sama używałam jest zestaw do pielęgnacji skóry trądzikowej od Acnerose. Krem jest rewelacyjny, ponieważ zawiera wszystkie potrzebne, naturalne składniki, które są potrzebne w walce z trądzikiem różowatym 🙂
W przypadku diety na trądzik różowaty najważniejsze jest unikanie ostrych i gorących potraw. Należy również nie przesadzać z kwaśnymi owocami oraz słodyczami. Co do kremów na trądzik różowaty to się nie wypowiem, ponieważ nie używałam. Brałam tylko to co przepisał mi dermatolog.
Dobra dieta na trądzik różowaty to podstawa. Zabezpieczać się przed słońcem i morzem oraz zaopatrzyć się w jakiś dobry naturalny krem na trądzik różowaty 🙂
Trądzik różowaty to nie jest jakaś tam zwykła wysypka tylko poważna choroba. Przede wszystkim należy uważać z tłustymi kremami i wybrać jakiś nawilżający produkt, ponieważ tłuste kremy zatykają pory i sytuacja się znacznie pogarsza.
Muszę przyznać, że odkąd zrezygnowałam z używek i zaczęłam odpowiednio nawadniać swój organizm to z moim trądzikiem różowatym jest dużo lepiej 🙂
Uważam, że na trądzik różowaty to najlepszy jest dobry specjalista, który będzie potrafił ocenić stopień zaawansowania choroby i dobrać odpowiednie leczenie. Prawda jest taka, że trądzik różowaty to już przypadłość do końca życia, a jedynie co to możemy hamować oraz zabezpieczać jego rozwój.